Планирајте свој одмор унапријед , по повољнијим цијенама

Позивамо Вас
на одмор у Црну Гору

Изненађујуће је, како у модерној Европи, где се чује само о загађењу, може да преживи таква еколошка земља попут Црне Горе. Четири национална парка (Дурмиторске планине и Ловћен, Скадарско језеро, Биоградска Гора), најјужнији фјорд у Европи (Бока Которска), најдубљи кањон ријеке Таре, Котор и Пераст, под заштитом УНЕСЦО-а.
 


Погледајте
све фотографије
у галерији


У Црној Гори, на 100 км златних плажа, азурно море са око 30 м чисте воде, у клими где свака алергија тестира нашу загађену цивилизацију... али главно благо ове земље - Црногорски људи са својим гостопримством, великодушношћу и урођеном способношћу да слободно и искрено живе. Црна Гора - мала и компактна земља, тако да је могуће путовати око обале за 2 дана рента-каром. Туристе у Црној Гори очекује јединствена природа Јадрана, средњовековних манастира и античких градова.

У Црној Гори, боравак је једнако пријатан и зими и љети. Заиста, у зимској сезони, овде температура не пада испод -5, а просечна температура у августу (он се сматра најтоплијим мјесецом) достиже 28,9 Ц.

Природа Црне Горе се често пореди са Швајцарском - језера, зелена планине, планински потоци са водопадима и пастрмком.

 

Природа Црне Горе се често пореди са
Швајцарском - језера, зелена планине,
планински потоци са водопадима и пастрмке.

 

Карте Црна Гора на Јандекс и Google

Villa Illyrik у Рисну

Рисан град смјештен на обали Которског залива Јадранског мора. Највећи залив на Јадрану, који је ушао у клуб 28 најљепших залива на свијету, добио је статус свјетске културне и природне баштине од стране УНЕСЦО-а.

Рисан лежи у подножју Орјена, у крајњем сјеверозападном делу Боке, понекад називаним Рисански залив.

Рисан -прво насеље у Боки Которској, који се помиње у 3. вијеку пре нове ере као Рисиниум, Ризон - јако утврђење гдје се краљица Теута повукла од напада Римске империје.

Илирска краљица Теута Рисан назива пријестоницом своје државе. Она је успјела да опорави илирску флоту, након њеног разарања и била је јак владар. Теута је водила успјешан рат против Грка, па је чак успјела да заузме острво Крф. Таква је ситуација веома забринула Римско царство, чији су путеви пролазили дуж Јадрана и били изложени бројним нападима. То је био почетак илирско - римских ратова.

 

Клима

Клима у заливу је суптропска, по чему се разликује од осталих градова на Јадранском мору. Јединственост климе дају планина и море, разноврсна вегетација овог подручја је дала посебан мирис ваздуху као и есенцијална уља биљака четинара, која увелико умножавају своју љековитост.

Блага клима и мирно море, предивна природа и величанствене планине, стварају идеалне услове за стабилан живот и опуштајући одмор.

 

 

Архитектонски и историјски споменициПосле пораза од Римског царства, Рисан - онда Ризхон, постаје културни и политички центар Боке. Римљани у Рисну граде палате од грчког мермера, украшене скулптурама и мозаицима. Дакле, у Рисну на рушевинама римског царства ничу патрицијске виле са подним мозаицима. Мозаик приказује Бога сна Хипноса који спава на његовом кревету. Ово је једина позната слика те врсте у свету. Верује се да Бог чува миран сан и ову област од гужве и хаоса садашњице.

Такође, очувана је у Рисну породична палата Ивелић -  који воде поријекло из ових крајева. Многи културно - историјски споменици широм Котора указује на присуство различитих култура и цивилизација различитих епоха. Само на неколико километара од града Рисна је Пераст.

То је средњовјековни град са богатом поморском традицијом. Налази се у подножју брда Светог Илије. Увијек је овај град био један од главних центара поморства и бродоградње. Он је дао свиту изузетних морнара. У близини Пераста се налазе два прекрасна острва Св Острво и Госпа од Шкрпјела које је обавезно излетиште туриста који долазе у Бококоторски залив.

17 км од Цетиња окружен стрмим падинама Ловћена, је град Котор. Град, који се сматра једним од најбоље очуваних средњовековних градова на Јадрану. Од Године 1979, стари град је под заштитом УНЕСЦО-а.

Четири километара даље, можете видети доказе да је територија Рисанског злива била насељена хиљадама година прије нове ере. То је доказано пећинским сликама примитивних људи у граду Липци.